Čas zrání, čas sběru, čas šípků
A zas je tu čas šípků. Ačkoliv asi naše babičky a dávní předkové netušili, jaké konkrétní vitamíny šípky obsahují, věděli naprosto přesně, že šípky jsou skutečně super zdravé, a proto je sbírali do foroty jako zdroj cenných vitamínů pro dlouhé zimní období. Zdravé šípky byly vždy sbírány a upravovány na mnoho způsobů. Pro přípravu čajů, vařily se z nich marmelády, připravovalo lahodné víno, nebo třeba i šípková omáčka. Dnes si šípkový čaj, šípkovou marmeládu, omáčku, dokonce i šípkové víno, můžeme koupit v supermarketu nebo lékárně.
Proč ale nespojit příjemné s užitečným? Vyražte si na podzimní procházku, nasbírejte pár šípků, třeba do kapsy, když nebude po ruce košíček a připomeňte si staré dobré recepty podle kterých, tvořily šípkové dobroty naše babičky.
Kde šípky rostou?
Planá růže šípková (Rosa canina) je půvabný keř, rostoucí často na okrajích pastvin, luk a polí. I ze zahrady šípky můžete sbírat! I takzvané ovocné růže jsou nejen krásné, ale jejich šípky mají stejný obsah cenných, léčivých látek, jako šípky růže plané.
Nejlepší je tedy sbírat šípky- bio, mimo silnici, v čistém životním prostředí.
Proč jsou šípky tak zdravé?
- šípky obsahují vitamín C ve velmi silné koncentraci: 200 až 500 mg vitaminu C ve 100 g dužniny! To je až desetinásobek, nežli mají citrony. Šípky jsou tímto hodnotnější a levnější, než když si koupíte předražené vitamíny v lékárně!
- kromě vitamínu C obsahují i množství karotenů – provitaminů A a vitaminy skupiny B.
- jsou bohaté na prospěšné organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky.
- najdeme v nich i velké množství cenných minerálních látek, především draslíku a hořčíku, a stopových prvků.
- jde o lokální plodinu, která má tradičně český původ a sezónnost. Dle odborné literatury je dokonce doloženo, že se u nás šípky sbíraly již v neolitu! Pro organismus středoevropana tedy nejsou šípky ničím novým či exotickým – naopak.
- náš šípek je tzv. evropským rakytníkem řešetlákovým, který narozdíl od našeho českého šípku pochází ze Střední Asie nebo z Kavkazu a také obsahuje výjimečné množství vitamínu C.
Recept na šípkovou omáčku a šípkový sirup