Blíží se čas barevné proměny
Co vás napadne, když se řekne podzim? Zvířátka z kaštanů, barevné listí nebo déšť a plískanice? A co třeba jablíčka a dýně? Ty jsou nejen hezké na pohled, ale také zdravé a dobře se z nich tvoří. Podzim je pro přírodu velká věc. Je nejen obdobím padání listů, ale také sklizně ovoce a zeleniny, tedy vrcholem sezóny pro všechny zahrádkáře. A nejen zahrádkáře Plody z volné přírody zase shromažďují zvířátka, která si tak dělají zásoby na zimu. Čas bezinek jsme již promarnili, tak si něco povíme o šípcích a jejich zpracování☺
Podzimní sběr šípků a bylinkářka Linda - https://www.provonenyden.cz/podzimni-sber-sipku/
Jak sušit šípky?
Pro sušení šípkových plodů se nabízí několik řešení. To nejzákladnější – nechat šípky volně uschnout na vzduchu, slunci či nad topením, bývá často zatracováno kvůli poklesu vitamínu C. Naopak nejideálnějším řešením se jeví použití sušičky, přičemž teplota by při procesu sušení neměla překročit 40° C. Takto zpracované plody si uchovávají největší podíl svých prospěšných látek.
Nemáte-li doma sušičku, nenechte se odradit. Stará dobrá trouba to zvládne taky! Jen je potřeba i zde počítat s poklesem vitamínu C, jelikož plody budou vystaveny v troubě vyšší teplotě než v případě sušičky, která je na šetrný proces sušení specializovaná. A jak tedy sušit šípek?
- Nasbírané plody ještě jednou zkontrolujte, jestli obsahují pouze kusy vhodné k sušení. I jeden znehodnocený kus může nakazit ostatní a připravit vás o část úrody. Zbavte jednotlivé plody větviček, lístků a šťopek.
- Šípky dobře umyjte (obzvláště byly sbírány blízko cesty) a poté usušte čistou utěrkou. Od zbytkové vlhkosti je nechte proschnout volně rozprostřené.
- Rozprostřete šípky v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby na nejnižší teplotu – ta by se měla ideálně pohybovat mezi 50°- 60°C a rozhodně nepřekročit teplotu 70°C.
- Dejte sušení čas. Správně usušené plody mají červenou až tmavou barvu a při doteku se drolí nebo praskají.
- Po dokončení sušení nechte šípky vychladnout a skladujte v uzavíratelné nádobě. I když se často po šípcích do pár měsíců jen zapráší nebo se rozdají a darují rodině a přátelům, je přesto důležité myslet na „datum spotřeby“ – po usušení by měly být šípky spotřebovány do jednoho roku
Šípková šťáva vyrobená dětmi z Kuřátek - https://ms.noveveseli.cz/images/dokumenty/externi-projetky/sirup_ze_sipku.pdf
Pět tipů, jak si osladit šípkový čaj - https://www.vegmania.cz/sipkovy-caj
A na závěr pohádka Jak Křemílek a Vochomůrka vařili šípkový čaj☺