Je čas máje a květů šeříků☺
Šeřík, jeden z nejkrásnějších a nejvoňavějších okrasných keřů, je symbolem májových dnů, a pokud nejste alergici, můžete si jeho krásu a podmanivou vůni vychutnat dosyta na zahradě, v parku i ve volné přírodě. My jsme již s dětmi vyrazili na šeříky a připravujeme šeříkovou šťávu. Přečtěte si zajímavosti o využití šeříku i vy, třeba se vám něco bude hodit☺
Šeříky jsou poměrně odolné, přizpůsobivé a na pěstování nenáročné rostliny. Dnes se trochu zapomíná, že šeřík je taky léčivá rostlina, využívá se k uklidnění, zmírnění bolestí hlavy a léčení revmatismu. A jestli neznáte domácí šeříkový sirup proti stresu, tak byste to měli napravit!
Co lze vyrobit ze šeříku
V první řadě si připomeňme babičkami hojně používané "živé květy", což byly malé flakonky parfémů nebo toaletní vody, v nichž byla macerována snítka šeříku. Parfém potom vydával jemnou šeříkovou vůni.
Šeříkové květy je možné použít i v kuchyni na výrobu nejrůznějších sirupů a šťáv, známý je i šeříkový cukr - omyté a okapané květy smícháme s třtinovým cukrem a používáme třeba na zdobení dezertů. Výborný je také šeříkový čaj, který působí léčivě, má anestetické účinky a tudíž je ideální při nejrůznějších bolestech a křečích, dále jako kloktadlo při laryngitidě, obklady na zlepšení zraku a při ječném zrnu, podporuje vykašlávání, snižuje horečku a působí diureticky a pozitivně na trávení. Kromě čaje můžeme používat tinkturu, šeříkový ocet nebo mast. Velmi dobré výsledky má při použití jako pleťové tonikum. Šeříkový olej má blahodárný účinek na kůži.
Sirup vonící po šeříku se hodí do limonád i na zmrzlinu. Jaro nám tyto dobroty podává na zlaté dlani.
Květové sirupy
- Květové sirupy lze vyrobit z mnoha darů přírody. Například z květů černého bezu, levandule, šeříku, pampelišky, akátu.
- Přírodní surovinu si nasbírejte v oblasti, která není zamořená zplodinami a nečistotami.
- Květy před zpracováním neoplachujte, abyste je nezbavili pylu. Nechte čas broučkům, aby je opustily.
- Varem se vytrácí vitamin C, ale většina bioaktivních látek v sirupu zůstane.
- Ke konzervaci postačí cukr a trocha citronové šťávy. Pokud vyrábíte sirupu hodně a chcete ho uskladnit na delší dobu, pak ho zakonzervujte kyselinou citronovou, která zabrání rozvoji bakterií a kvasinek
a výroba šťávy horkou cestou

ŠEŘÍKOVÝ SIRUP
Příprava: 45 minut + louhování + 15 min dokončení * ze 2 dílů surovin bude asi ½ l sirupu
Návod přizpůsobte množství šeříkových kvítků; míru uvádím v šálcích, tzn. 1 díl je 1 šálek = 250 ml
- 1 díl šeříkových kvítků
- 1 díl sladidla - buď třtinového či bílého cukru
- 1 díl vody
- šťáva z ½ citronu
- ½ dílu medu (nemusí být)
1. Šeřík natrhejte v plném květu, neperte ho, jen nechte lehce zavadnout. Během této doby se zbaví hmyzu. Pak kvítky oberte a odměřte. V odměrném šálku je sklepněte, ale nemačkejte.
2. Cukr dejte do kastrolu s vysokým dnem, přilijte část vody a nechte ho pozvolna rozpouštět. Přilijte zbytek vody a zahřejte k bodu varu. Stále míchejte, pak přisypte květy, plamen stáhněte a směs nechte probublávat asi 15 minut. POZN.: Přidáte-li bílý cukr a máte-li tmavý šeřík, sirup se ve výsledku zabarví dorůžova. Použijete-li třtinový cukr (a nakonec i med), sirup bude zlatý jako na fotografii.
3. Pak kastrol přesuňte do chladu, přikryjte poklicí a sirup nechte odpočívat 8-10 hodin. Jemná vůně šeříku se v rozvaru krásně rozvine. Můžete ochutnávat, a jakmile budete vůni cítit, můžete sirup dokončit.
4. Chladný sirup nechte překapat přes pláténko a zbytek květů nakonec vymačkejte. Přidejte citronovou šťávu, a chcete-li i med, a vše můžete ještě přecedit přes papírový filtr. Zceďte do láhví, zazátkujte a uložte do chladu.